Den lilla kommunen med det stora hjärtat

… så skrev en av våra invånare till oss. Mitt i prick. Detta är precis vad vi vill vara –kommunen med småstadens fördelar och närheten till storstadens utbud. I Bjuv är det nära till det mesta. I våra tre orter finns skolor, affärer och fritidsaktiviteter. Småstadskänslan bidrar till en mysig och familjär atmosfär. Vi ligger dessutom bra till. Med tåg eller bil tar det en kvart att ta sig till havet. På ännu kortare tid tar du dig till vår vackra nationalpark Söderåsen.
Välkommen till oss i Bjuvs kommun.

Vi är på gång

Bjuv är en kommun i utveckling. På några år har vi klättrat flera många placeringar i den nationella skolrankningen och är idag en av Skånes bästa skolkommuner. Vårt fritidsutbud är stort och under de senaste åren har vi bland annat byggt en stor skatepark, nytt utegym, flera lekplatser och planerat för multiarenor. För oss i Bjuv är miljön och miljöarbetet viktigt. Förutom alla gröna oaser runtom i kommunen är vi bland de bästa i Sverige på avfallshantering. Vi nöjer oss inte med detta. Vi fortsätter arbetet för att utvecklas som en fantastisk boendekommun. Häng med på vår resa.

Bjuv – en arkitektonisk pärla

I kommunen finns flera vackra bostadsområden som har ritats av nationellt och internationellt kända arkitekter. Området Prästkragen i Bjuv är ritat av den danska arkitekten Jörn Utzon som bland annat har ritat operahuset i Sydney. Artur von Schmalensees har ritat de vackra röda tegelvillorna i området Selleberga. Området skapades efter inspiration från engelska trädgårdsstäder. 

Den svenska arkitekten Martin Cronsiö har ritat flera av gruvhusen kommunen. I början av 1900-talet byggdes flera av de vackra husen på Freden i Bjuv, i Billesholm och Gunnarstorp.

Foto från närområdet: Mickael Tannus